Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

27 Kasım 2016 Pazar

İKTİSAT NEDİR ?

İKTİSAT NEDİR ? 

 İktisat ya da ekonomi bu kavramları günlük hayatta çokça duyarız fakat teorik olarak ne demek olduğunu pek bilmeyiz. 
Bu nokta iktisat kelimesinin ne olduğu tanımlaya bilmemiz için onun ilgi alanını belirlememiz gerek. İktisat öncelikle sosyal bir bilim dalıdır diğer sosyal bilimlerde olduğu gibi temel odağında insan vardır. Fen  bilimlerde olduğu gibi deney durumu sosyal bilimlerde yoktur ve burada gözlem kavramı ön plana çıkmaktadır.

 Genel bir tanım yapıp bunun üstünden konuşmak gerekirse" İktisat kıt kaynaklarla, sınırsız ihtiyaçların en etkin şekilde karşılanmasını sağlamaya çalışan sosyal bir bilim dalıdır " 
Tanıma baktığımızda bir kıt kaynaklar, iki sınırsız ihtiyaçlar ve üç sosyal bilim kavramları ön plandadır . 
Kıt Kaynaklar ne demek, öncelikle bunu tanımlamak gerekirse . Dünya üzerinde ekonomik faaliyetlerini gerçekleşmesi için kullanılan araçlara üretim faktörleri yada kaynakları denmektedir ve bunlar sınırlıdır yani örnek vermek gerekirse dünya üzerindeki en önemli kaynaklardan olan petrol miktarı sonsuz değildir tüm dünyadaki petrol rezervi sadece 1,637 milyar varildir . Başka örnek vermek gerekirse dünyada ki su miktarı , buğday miktarı yahut para, bunların hepsi kıt kaynaktır ve iktisatta buna " Kıtlık Kanunu" denmektedir . İhtiyaç ise tatmin edildiğinde haz ve doyum, tatmin edilmediğinde acı ve üzüntü veren duygudur. Kaynakların bu kadar kıt olmasına rağmen insan ihtiyaçları sonsuzdur ve sürekli tüketim mevcuttur. Bu nokta bu kıt kaynaklarla hangi sınırsız ihtiyaçların giderilmesi gerektiğine karar veren bilim İktisattır. 

İktisat ilmi bunu gerçekleştirirken bazı sorulara cevap aramaktadır . Bir hangi mallar ne kadar  üretilecek , iki kim için üretilecek ve üç nasıl üretilecek .İktisat bu sorulara cevap vererek kaynakların optimal dağıtılmasını sağlayacaktır . 
 Bu sorulara cevap ararken İktisadı bölümlere ayıra biliriz bunlar; Pozitif İktisat, Normatif İktisat, Makro İktisat, Mikro İktisat olarak isimlendirebiliriz. Bunları kısaca açıklamak gerekirse:

Pozitif İktisat: İktisadın, mevcut durumunu inceleyerek, ne olduğunu belirlemeye çalışan ve değer yargısı içermeyen bölümüdür.

Normatif İktisat: Toplumsal refahın en üst düzeye çıkması için İktisadın ne olması gerektiğini inceleyen bölümüdür.

Mikro İktisat: İktisadın mevcut durumunu inceleyerek insan davranışı ve insanların piyasa, endüstri, firma, birey gibi nispeten küçük birimlerin tercihlerini inceleyen bölümüdür.

Makro İktisat: İktisadın bir bütün olarak ekonomiyi ve toplulaştırılmış ekonomik davranışları inceleyen bölümüdür ve konusunu milli gelir, işsizlik, ekonomik büyüme yada dış ticaret vb. oluşturmaktadır.

İktisadın bölümlerini tamamladıktan sonra yazımızın sonuna gelmekteyiz . Yazımızda hiç iktisat bilmeyen birinin anlayacağı bir dil kullanmaya çalıştık ve İktisadın temel alanı ve konusunu açıklamaya çalıştık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder